Bankiers zien cybercrime en de onzekere economie als de belangrijkste bedreigingen voor hun sector. 

Dat stelt consultancybureau PwC (pdf) in zijn jaarlijkse onderzoek naar grootste zorgen in de bankensector.

Bankiers, risicomanagers en regelgevers wijzen daarin de kwetsbare economie aan als de belangrijkste potentiële uitglijder voor de bankensector.

Cybercrime steeg daarnaast echter met stip op de zorgenlijst, van negen naar twee. In 2012 stond de vrees voor hackers en computervirussen nog slechts op de achttiende plaats.

De angst voor cybercrime blijkt ook uit de grote zorgen binnen de financiële sector over de kwaliteit van de technologie van banken en hun systemen voor risicomanagement. Die nemen de vierde en zesde plaats in op de lijst met mogelijke ‘bananenschillen’ voor de banken.

Sociale media

Cybercriminelen hebben de zorgen over bemoeienissen van de overheid enigszins naar de achtergrond gedreven in de hoofden van bankiers. Overregulering kwam de afgelopen jaren vaak als grootste zorg naar voren, maar komt nu uit op plaats drie. ‘Politieke interventie’ zakte van twee naar vijf.

Volgens PwC toont dit aan dat banken ”meer en meer hun toekomst in eigen handen krijgen”. In dat verband wijzen de onderzoekers ook op de sterke opkomst van de zorgen over de invloed van sociale media en de angst voor reputatieschade.

Die vrees kwam bij deze vragenronde vanuit het niets op plaats twaalf, de angst voor de schade die via sociale media kan ontstaan ging van plaats negentien naar elf.

bron: nu.nl

cybercryme