Google zou zijn gebruikers niet de meest nuttige resultaten voorschotelen, maar zijn eigen dienst voortrekken in de resultaten van zijn zoekmachine.

Dat zegt een groep onderzoekers onder leiding van professor in de rechten Tim Wu in een maandag verschenen onderzoek.

Dat onderzoek is door recensiesite Yelp betaald, maar geeft toch een onafhankelijk resultaat, zegt Wu tegenover Recode. In het onderzoek onder bijna 2700 respondenten vergeleken de onderzoekers of mensen meer doorklikken in de standaard zoekresultaten, of een aangepast resultaat.

Dat aangepaste resultaat toont de zogenoemde Onebox niet, een venster met lokale zoekresultaten wanneer een gebruiker bijvoorbeeld naar een huisarts of restaurant zoekt. Die Onebox toont volgens de onderzoekers vooral resultaten van Google+.

Buitengesloten

Bij dezelfde zoekopdracht leverde Google zonder Onebox 719 recensies op, waar de standaardversie met Onebox zoals gebruikers die voorgeschoteld krijgen 31 recensies toont, via Google+.

Bij de resultaten van de onderzoekers klikten gebruikers 45 procent meer door dan bij de resultaten van Google. “Het grootste deel van de lokale zoekresultaten lijkt door Google strategisch ingericht op zo’n manier dat concurrenten gehinderd en buitengesloten worden”, meldt het onderzoek.

Google wordt voor vergelijkbare beschuldigingen onderzocht door de Europese Commissie. Die onderzoekt of Google zijn eigen zoekresultaten in het geval van webwinkels voortrekt.

bron: nu.nl