COOL – Online werken zonder server voor scholen

QA-ICT biedt een totaaloplossing voor het schoolnetwerk in de cloud. De school wordt serverloos en heeft geen omkijken meer naar het beheer. QA-ICT biedt een gestructureerde schoolomgeving waarbij het niet uitmaakt of je thuis, onderweg of op school bent. Op een laptop, tablet of andere computer: een internet verbinding is voldoende. De website waarop je gaat werken heet COOL. Al ruim 30000 leerlingen maken gebruik van het COOL-platform!

Met een overzichtelijke en voor iedereen te begrijpen beheerfunctionaliteit wordt de structuur van de school opgezet en indien nodig gekoppeld aan bestaande systemen. De oplossing onderscheidt rollen voor de leraar, ouder en leerling. Op basis van deze rol zie je alleen de toepassingen die voor jou zijn bedoeld. Hoewel COOL een Windows netwerk overbodig maakt, beheren we ook digiborden en andere op Microsoft gebaseerde systemen. Op die manier kunnen we ook software die nog niet volledig webbased is beschikbaar maken.

Uit welke onderdelen bestaat de totaaloplossing COOL?

Inmiddels gebruiken wereldwijd al meer dan 25 miljoen mensen Google Apps for Education. Een account in het onderwijs krijg je gratis van Google en bevat GMail, Chat, Agenda, Docs, Spreadsheets, Presentaties en Drive voor al je documenten. Google Plus maakt videoconferencing mogelijk en posts delen in communities. Samenwerken wordt makkelijk en leuk. Deze omgeving werkt volledig online en de keuze van apparaat staat je helemaal vrij.

Omdat Google voor het onderhoud zorgt, behoren een trage server, upgrades en het installeren van nieuwe versies tot het verleden. Je werkt altijd met de laatste versie. QA-ICT zorgt voor een vlekkeloze overgang, zodat alle contacten, je mailarchief en bestaande documenten in je nieuwe account worden overgezet. Je schoolaccount heeft natuurlijk de naam en het logo van het domein van de school, maar werkt hetzelfde als GMail en Google Drive, waarmee velen al bekend zijn. De training van QA-ICT  zorgt dat iedereen het optimale uit Google Apps leert halen.

Ouder-, leerling- en leraarportaal

Op basis van het Leerlingvolgsysteem of een ingevulde spreadsheet met informatie van de gebruikers (naam, klas, etc) en een gekozen sjabloon richt QA-ICT automatisch de portalen in voor leraren, leerlingen en ouders. Per profiel vink je aan welke software en links beschikbaar moeten zijn. Wie inlogt ziet de informatie en toepassingen die voor hem of haar geschikt zijn.

QA-ICT heeft inmiddels de veelgebruikte onderwijsapplicaties zodanig in de cloud gezet, dat deze beschikbaar zijn via het web. Dus onafhankelijk van het platform en zonder iets te downloaden of te installeren. Veel apps die nog niet webbased zijn, bieden wij op deze manier wél volledig online aan. Ze zijn eenvoudig te benaderen door in te loggen op je account. Zo kun je met de meest favoriete software werken op elke computer, ook op de iPad.

Automatisch krijgt elke leerling zijn eigen webpagina voor het opbouwen van zijn portfolio. En ook het bijhouden van de schoolwebsite, nieuwsitems posten en intranet inrichten wordt makkelijk met Google Sites. Google Sites is gratis voor het onderwijs.

Je logt eenmalig in met je Google account en je hebt je eigen werkomgeving tot je beschikking. Op basis van je rol: leerkracht, leerling, medewerker, of ouder, krijgt iedere gebruiker zijn eigen mail, agenda, bestanden en (educatieve) programma’s te zien en kom je op je favoriete websites. Single Sign On: je logt één keer in en je kunt overal bij. Altijd, vanaf elk apparaat.

Omdat de programma’s van Google en COOL online werken en je dus niets download of installeert, maakt het niet uit of je werkt op een iPad, Chromebook, laptop of desktop. Als er maar internet op zit, kun je inloggen op je eigen account. BYOD: Bring Your Own Device. En voor printen wordt natuurlijk ook gezorgd.

Google Classroom

Gebruikmakend van de kracht van Google Apps for Education, laten wij klanten gebruik maken van de gratis Google Classroom. Classroom is de Online Elektronische Leeromgeving van Google for Education. In Classroom is ruimte voor leerdoelen en lesplannen waarin tot op individueel niveau lesmateriaal klaargezet kan worden, terwijl de leraar het overzicht over de groep behoudt. Dit kan materiaal van uitgeverijen zijn of documenten, filmpjes, audio, linkjes, applicaties, of zelf of door collega’s gemaakte opdrachten.

Chromebooks

Naast de browser – Chrome – die Google succesvol heeft geïntroduceerd een aantal jaar terug, zijn er nu Chromebooks beschikbaar. Gebouwd voor het web: snel, gemakkelijk in gebruik en nog gemakkelijker in het onderhoud. Ze starten binnen enkele seconden op en de batterij gaat de hele dag mee. Je kunt dus snel met de leerlingen aan de slag. Ideaal voor 1-op-1 onderwijs, zeker gezien de lage prijs. In tegenstelling tot een iPad is een Chromebook ook geschikt om te delen. Applicaties, schoolwerk en instellingen worden opgeslagen op het web, waardoor meerdere leerlingen één Chromebook kunnen gebruiken en toch hun eigen persoonlijke omgeving krijgen als ze inloggen.

Wat het helemaal aantrekkelijk maakt, is de mogelijkheid van centraal beheer via Google Apps. Per gebruiker of gebruikersgroep kun je de instellingen van de Chromebooks centraal regelen. Op basis van het account waarmee je inlogt op het apparaat, worden op dat moment de instellingen bliksemsnel geladen.

Geen versieconflicten, geen images meer, geen verouderde versies van software, drivers, flash etc. Chromebooks zijn altijd up-to-date en doen het gewoon. En je bespaart ook nog eens de jaarlijkse kosten voor een Microsoft licentie. QA-ICT is reseller van Chromebooks en via onze partners is ook huurkoop en uitgebreide verzekering mogelijk.

Draadloos netwerk

Moderne ICT op scholen vereist een professioneel draadloos netwerk. QA-ICT is gecertificeerd partner van diverse Wifi producten. De draadloze technologie zorgt ervoor dat een school klein kan beginnen met een draadloos netwerk en dat naar behoefte kan opschalen. Zonder ingewikkelde configuratie op locatie en door QA-ICT online beheerd.

Training & Advies

QA-ICT kan elke school helpen om zorgeloos over te stappen op serverloos werken in de cloud. We maken een analyse van de mogelijkheden voor de school, geven advies en training. Ieder heeft zijn eigen ideeën en wensen. Daarom levert QA-ICT maatwerk. In een persoonlijk gesprek bekijken we per school wat het beste gaat werken. Waar we ook goed in zijn is vooruit kijken. De ontwikkelingen in deze markt gaan snel. En wij zitten er bovenop. Een school die werkt met COOL maakt van de nieuwste mogelijkheden gebruik en wordt door ons op de hoogte gehouden van nieuwtjes op IT gebied in het onderwijs.

Helpdesk

Onze helpdesk is bereikbaar om vragen snel te beantwoorden en indien gewenst op locatie te hulp te schieten.

Workshop of Presentatie

QA-ICT geeft presentaties over de filosofie van Google en technologie in het onderwijs. Interessant natuurlijk om eens alles te horen over de nieuwste snufjes. Een eyeopener voor een ICT werkgroep, een schoolbestuur of de ICT Coördinatoren van een aantal scholen bij elkaar. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak 0341 759 555 of info@qa-ict.nl

Kijk ook op onze pagina: http://www.cloudinhetonderwijs.nl/