De politie adviseert mensen met relatieconflicten om hun wachtwoorden, pincodes, DigiD en andere gegevens te wijzigen, om zo misbruik te voorkomen. Aanleiding is de aanhouding vandaag van een 23-jarige man op verdenking van oplichting van zijn ex-vriendin, identiteitsfraude en smaad en laster.

Na het beëindigen van hun relatie merkte de 22-jarige vrouw dat de wachtwoorden van haar e-mailadressen waren gewijzigd. Ook waren diverse andere wachtwoorden veranderd, waardoor ze zelf geen toegang meer had tot deze accounts. Zo had de vrouw bijvoorbeeld geen toegang meer tot het account van de universiteit waar zij stond ingeschreven. Op haar naam werden vervolgens e-mails verzonden met opzeggingen en wijzigingen.

Daarnaast werden abonnementen en doorlopende kredieten aangevraagd. Via een nieuw aangemaakt e-mailadres werden naaktfoto’s van de vrouw verspreid. Daarop besloot ze aangifte bij de politie te doen. Al vrij snel ontstond bij zowel het slachtoffer als de politie het vermoeden dat haar ex-vriend achter deze strafbare feiten zat. Om bewijs daarvoor te vinden heeft de politie een laptop van de verdachte in beslag genomen bij de doorzoeking van een woning.

Rechercheurs onderzochten de data op de laptop. Toen er voldoende verdenking was dat de ex-vriend inderdaad betrokken was bij de strafbare feiten is hij aangehouden. Hij zat al vast voor een ander strafbaar feit. Volgens de politie laat het incident zien dat het bij relatieconflicten belangrijk is om inloggegevens te wijzigen. “Als u vermoedt dat iemand anders een wachtwoord kan weten, verander deze dan direct, ook als u deze persoon vertrouwt. Relaties kunnen veranderen. In conflictsituaties kunnen mensen rare dingen doen, ook met uw inloggegevens.”

bron: security.nl