Als je vanaf woensdag Windows 10 installeert, wat kun je dan werkelijk verwachten?

Dit is het volledige, feitelijk correcte overzicht over ondersteuning, upgrades en features van Windows 10.

Windows 10 is er nu echt bijna, maar er blijft verwarring rond het nieuwe besturingssysteem heersen. Er blijven indianenverhalen over Microsofts plannen met betrekking tot upgrades en support heersen, ondanks dat het bedrijf alle moeite doet geruchten de kop in te drukken.

Wij volgen Windows 10 al maanden op de voet en hebben elke build uitgebreid onderzocht. Ook hebben we buiten de bits om alles in de gaten gehouden rond licensering, upgrademogelijkheden en updates. Nu het besturingssysteem bijna af en beschikbaar is, is dit het ultieme overzicht om de juiste beslissing te maken over een overstap.

Bijna bewezen: alle Windows Insiders draaien al op de ‘final’ versie van Windows 10

Misschien dat er nog een paar last-minute patches worden toegevoegd, maar buiten deze draaien leden van het Windows Insider programma al op de uiteindelijke versie van Windows 10. Build 10240, aangevuld met patches, heeft alle kenmerken van een versie die voor het grote publiek beschikbaar wordt gesteld.

Als je in het Insider-programma zit en je computer met internet verbonden is en je de laatste upgrades hebt geïnstalleerd, werk je met dezelfde versie die Microsoft op 29 juli uitbrengt. Ik heb daar geen hard bewijs voor, maar alle signalen wijzen in die richting. Ik zou steil achterover slaan als Windows 10-directeur Terry Myerson bekend maakt dat huidige Insiders niet op de laatste (echte) versie draaien.

Feit: Windows 10 gaat 10 jaar mee

Net als Windows Vista, Windows 7 en Windows 8 heeft Windows 10 een tienjarige supportcyclus. Nu krijgen we zelfs een paar maanden cadeau: volgens de officiële factsheet eindigt de mainstream ondersteuning op 13 oktober 2020 en de verlengde ondersteuning op 14 oktober 2025.

Het is vreemd te duiden waar Microsofts statement dat “Windows 10 wordt ondersteund zolang het device ondersteund blijft” vandaan komt. Het lijkt erop dat dit onder druk van de juridische afdeling naar buiten is gebracht. De factsheet, en die liegt niet, laat zien dat Windows 10 net zo lang wordt ondersteund als iedere eerdere versie van Windows.

Fictie: De 10 jaar ondersteuning beginnen te lopen op de dag dat je Windows 10 installeert

Er is werkelijk niets dat Microsoft heeft gezegd dat erop wijst dat de supportclock pas begint te lopen bij het aanschaffen of installeren van Windows 10. De claim is afkomstig van een verwarde analist en niet van Microsoft zelf.

De nieuwe Windows 10 lifecycle lijkt op die van eerdere versies, behalve dat Service Packs – die nu niet meer zo heten – elkaar sneller opvolgen. Deze moet je verplicht installeren, wil je in aanmerking voor nieuwe updates kunnen komen – dit lijkt op hoe het met Windows 8.1 ook ging, behalve dat er voor bedrijven LTS-support is toegevoegd.

Feit: Je kunt een gratis (piraten)kopie van Windows 10 build 10240 nu installeren en gebruiken zonder productcode

Hoewel onduidelijk is hoe lang je het kunt gebruiken, kun je de Windows 10 ISO met buildnummer 10240 zonder productsleutel installeren en gebruiken. Vermoedelijk moet je op enig moment in de toekomst verplicht een productcode opgeven om het te kunnen blijven gebruiken.

Bron: computerworld.nl