Microsoft is gestopt met de ondersteuning van de Malicious Software Removal Tool voor Windows XP en ook zijn antivirus-pakket Security Essentials krijgt geen updates meer. Bovendien is de Java-ondersteuning voor XP gestopt. De stappen maken miljoenen gebruikers wereldwijd kwetsbaar.

Microsoft stopte in april vorig jaar met de ondersteuning van Windows XP, en lekken worden sinds die tijd niet meer gedicht. Ook Security Essentials wordt sindsdien niet meer voor XP aangeboden, maar bestaande installaties kregen nog wel updates. Daaraan is woensdag echter een einde gekomen. Bovendien krijgt de Malicious Software Removal Tool geen updates meer, waardoor infecties met nieuwe malwarecode niet meer ongedaan gemaakt kan worden.

Bovendien is Oracle vorige week gestopt met het ondersteunen van Java voor Windows XP. Javabehoort tot de top drie van apps waarvan lekken het meest misbruikt zijn in 2014, tekent beveiligingsbedrijf Heimdal Security aan. De stappen van Microsoft en Oracle maken gebruikers van het besturingssysteem uit 2001 nog kwetsbaarder dan ze al waren.

Gebruikers van het aloude OS zijn er veel. Volgens cijfers van Netmarketshare heeft XP nog altijd een marktaandeel van bijna 12 procent. Hoeveel gebruikers er precies zijn is niet bekend. Microsoft maakt onlangs weliswaar bekend dat er 1,5 miljard Windows-systemen op de markt zijn, maar daarbij gaat het om alle Windows-versies, dus ook embedded en mobiele software. Duidelijk is wel dat het om miljoenen kwetsbare systemen gaat. Ondersteuning is er alleen nog voor klanten die daar extra voor betalen, zoals overheden.

bron: tweakers.net